Šta je CMS i upoznavanje sa CMS-om (Content Management System)

CMS

Sistem za upravljanje sadržajem CMS je softverska platforma koja svojim korisnicima omogućava stvaranje, uređivanje, arhiviranje, suradnju, izvještavanje, objavljivanje, distribuciju i informiranje. Grafičko korisničko sučelje (GUI) čini interakciju s bazom podataka web stranice korisnički prilagođeno.

Sistem upravljanja sadržajem često se smatra podskupom WCMS-a i ECM-a. CMS je softver koji se koristi za razvoj, uređivanje, upravljanje i potiskivanje sadržaja. CMS najbolje funkcionira sa strukturiranim sadržajem, poput dokumenata ili zapisa baze podataka, ali se može koristiti i za upravljanje sadržajem kao što su video i audio datoteke.

Web stranice koriste HTML (Hypertext Markup Language) i CSS (Cascading Style Sheets) za kreiranje i dizajn svojih stranica. Ovo su dvije od osnovnih komponenti jezgre za stvaranje web stranica. HTML pruža strukturu stranice, CSS vizualni i zvučni izgled.

CMS omogućava korisnicima bez ikakvog znanja o kodiranju izmjene, izmjene i uređivanje sadržaja na web lokacijama pomoću WYSIWYG sučelja, skraćenice od “ono što vidite je ono što dobijete”. Podaci uneseni u CMS softver pohranjuju se u bazu podataka koja prikazuje web stranicu putem predloška. CSS te stranice tada može kontrolirati izlaz.

Kako funkcionira CMS?
CMS omogućava korisnicima upravljanje sadržajem iz internog korisničkog sučelja ili nadzorne ploče. Dobar je broj CMS softvera dostupan s instalacijama jednim klikom. Ovo olakšava i ne-tehničkom trgovcu upotrebu i navigaciju. Većina najbolje ocijenjenih CMS programa za manje startupe su otvoreni i besplatni.

To znači da ne morate biti vješti s ostalim komponentama CMS-a, naime JavaScriptom [programskim jezikom koji se često koristi u web razvoju,] HTML [Hypertext Markup Language,] CSS [Cascading Style Sheets,] PHP [Personal Home Page ili hipertekst procesor,] i MySQL [sistem upravljanja relacijskim bazama podataka otvorenog koda zasnovan na strukturnom jeziku upita (SQL.)

Uređivanje web stranice sa CMS-om analogna je igranju s legovim plastičnim kockicama iz našeg djetinjstva. Možete odabrati koje kockice najbolje odgovaraju za izgradnju vaše stranice. Omogućava vam pisanje teksta, umetanje slika i grafičku manipulaciju direktno s kontrolne ploče.

Web stranice se grade sa bazama podataka sličnim proračunskim tablicama programa Excel, sa sigurnim i jednostavnim interfejsom. S novijim iteracijama, većinom CMS-a upravlja se i kontinuirano ih ažurira kako se web razvija.

Brojne su mogućnosti CMS web platforme za izgradnju. Tradicionalna opcija je WordPress. WordPress je otvoreni izvor s višestranim značajkama, predlošcima, temama i dodacima i ne oduzima vrijeme za instalaciju i stvaranje web lokacija uživo. WordPress je de facto softver koji koristi približno 75 miliona web lokacija. Trenutno čini više od četvrtine svih web lokacija.

Javite nam se za besplatnu procjenu Vašeg zahtjeva!