CUSTOM SOFTWARE DEVELOPMENT

Custom software (također poznat kao softver po mjeri) softver je koji je posebno razvijen za određenu organizaciju ili drugog korisnika. Kao takav, može se suprotstaviti korištenju softverskih paketa razvijenih za masovno tržište, kao što je komercijalni softver koji se prodaje na policama ili postojeći besplatni softver.

Razvoj softvera ili aplikacije koja zadovoljava specifične poslovne zahtjeve nužan je za opstanak u današnjem konkurentskom vremenu. Razvoj softvera po narudžbi je proces konceptualizacije, projektiranja, izgradnje i implementacije softvera za određenog pojedinca ili grupu pojedinaca unutar organizacije ili kao aranžman treće strane.

Custom Software izrađen je kako bi zadovoljio specifične potrebe korisnika i smatra se učinkovitijim od komercijalnog softvera koji se prodaje (COTS). Budući da COTS cilja na širi skup zahtjeva, idealan je za širu publiku. Standardni softver promovira se i prodaje tako da ga različite firme mogu ugraditi u svoje svakodnevne poslovne aplikacije. Jedan od najboljih primjera gotovih rješenja je Microsoft Office, jer može zadovoljiti potrebe šire publike na globalnoj razini.

Svaka poslovna potreba ne može se generalizirati. Poslovni procesi i određeni timovi imaju specifičan skup potreba koje zahtijevaju specijalizirana rješenja. Ovo je mjesto gdje razvoj softvera po narudžbi nalazi svoju primjenu. Na primjer, portali modula kurseva za studente ili softver za e-trgovinu specifičan za industriju za pojednostavljeno iskustvo kupnje su prilagođeni softverski paketi.

Koja je razlika između Custom Software i standarnog softvera ?

Pitanje izgradnje u odnosu na kupovinu i dalje pogađa frime koja traže softverska rješenja. Gotov softver spreman je za korištenje čim se instalira na uređaj ili računalo. S druge strane, prilagođeni softver dizajniran je i razvijen kako bi zadovoljio specifične zahtjeve.

Obje ove tehnologije imaju znatan jaz u smislu funkcionalnosti, upotrebljivosti i performansi. Svaka tehnologija ima svoje prednosti i nedostatke, a ovdje je nacrt iste.

Implementacija
Kodiranje je svakim danom sve lakše. Ranije su programeri sedmicama provodili niz kodova. Danas se učenici obučavaju za kodiranje na razini srednje škole, a sve veći broj isječaka otvorenog koda je lako dostupan za bilo koju funkcionalnost. Intuitivno povuci i ispusti interfejs koje pružaju IDE-ovi omogućuju razvoj vrlo naprednih aplikacija čak i bez pisanja koda. Osnovno znanje o kodiranju može biti dovoljno za brzo omogućavanje potrebnih prilagođavanja.
No, jednostavnost kodiranja ne znači da je razvoj softvera laka šetnja. Kodiranje je samo jedan aspekt cjelokupnog procesa razvoja softvera. Prikupljanje zahtjeva, UI/UX dizajn, testiranje i nadogradnje druge su ključne faze procesa razvoja koje zahtijevaju iskusne i kvalificirane resurse. Razvoj custom softwarea može se činiti kao prijedlog kojim se može upravljati unatoč visokim potrebnim vještinama. Razvojni zadaci mogu odvratiti firme od njihovog temeljnog fokusa. Interni IT resursi već mogu biti uključeni u svakodnevne aktivnosti održavanja, a razvojni zadaci mogu uticati na njihovu učinkovitost.

custom software

Integracija
U eri u kojoj je analiza podataka ključna za ostanak na konkurentskoj prednosti, organizacije zahtijevaju besprijekornu integraciju softvera s drugim sistemima na razini firme. Kada je riječ o mogućnostima integracije, gotovi softver se možda neće integrisati besprijekorno s drugim softverskim sistemima. Dodatno ulaganje i vrijeme u razvoj custom software mogu biti vrijedni jer se može dizajnirati i razviti tako da omogući besprijekornu integraciju.

Prilagodljivost
Prilagodljivost je jedan od ključnih faktora pri razmatranju tehnologije za vaše poslovanje. Softver koji je potreban za vašu firmu trebao bi biti dovoljno nadogradiv da udovolji trenutnim i budućim zahtjevima. Kako se vaše poslovanje širi, možda ćete morati dodati nove značajke i funkcionalnosti. Stoga je bolje pristupiti razvoju softvera na prialgodljiv način. Standardni softver ne može pružiti ovu mogućnost.

Nadogradnje
Nema sumnje da vam gotov softver pruža besprijekornu korisničku podršku. Ali ponekad se ne ažuriraju dugo vremena jer ćete možda morati raditi sa zastarjelim proizvodom, što će negativno utjecati na vaše poslovanje. Custom software omogućuje vam da napravite bilo koje promjene koje trebate i kad god želite. Vi ste odgovorni za donošenje odluka koje se odnose na nove nadogradnje i značajke prilikom razvoja prilagođenog softvera. Ne morate čekati nova izdanja da biste svom softveru dodali nove funkcionalnosti.


Koje su prednosti i nedostaci razvoja softvera po narudžbi?

custom software

Prednosti

Specifična rješenja za potrebe
Budući da svaka firma ima neke specifične poslovne operacije, custom software je najbolje rješenje za njihove potrebe. Dizajniran je da zadovolji posebne zahtjeve pojedinaca ili grupa pojedinaca. Također, poboljšava produktivnost jer dobivate ono što želite, što vam daje konkurentsku prednost.

Sigurnost
Sigurnost je u srži svakog softvera i poslovanja jer nitko ne želi aplikaciju koja se lako može kompromitirati. Prilagođeni softver može smanjiti sigurnosne rizike dopuštajući vam da dodate onoliko sigurnosnih mjera koliko želite. Ne morate ovisiti o ograničenim sigurnosnim značajkama bilo kojeg gotovog proizvoda.

Jednostavna integracija
Custom software dizajniran je da omogući jednostavnu integraciju s postojećim softverom i programima u vašem poslovanju. Programeri softvera mogu vam pomoći da dizajnirate softver za besprijekornu integraciju, omogućujući lakše usvajanje i poboljšanu poslovnu produktivnost.

Sloboda korištenja i kontrole
Custom software pruža firmama slobodu ažuriranja i korištenja aplikacije, dopuštajući potpunu kontrolu nad softverom. Vi posjedujete prilagođeni softver i imate sva prava da ga ažurirate ili koristite na način na koji želite.

Nedostaci

Visoka cijena razvoja
Trošak razvoja prilagođenog softvera relativno je visok za firme, dok tržišne sile smanjuju cijenu softverskih rješenja gotovih proizvoda. Troškovi održavanja i podrške također se zbrajaju s troškovima prilagođenog softvera. Međutim, čini se da je cijena razvoja softvera po narudžbi vrijedna njegove funkcionalnosti nakon što se implementira.

Za izgradnju je potrebno puno vremena
Punopravna prilagođena softverska aplikacija za poslovanje oduzima puno vremena u svom razvoju jer poslovne potrebe možda ne izgledaju uvijek jasne kao što bi mnogi mislili. Puno se vremena ulaže u istraživanje i analizu kako bi bili jasni svi zahtjevi i otkrili oni koji nisu jasni ili izravni.

Rizik rada s pogrešnim programerom
Rizik rada s pogrešnom osobom ili tvrtkom uobičajen je problem za većinu industrija, ne samo za razvoj softvera. Odabirom pogrešnog dobavljača možete izgubiti vrijeme i novac. Budući da biste na tržištu naišli na mnogo firmi za razvoj softvera po narudžbi, možda ćete na kraju odabrati one koje pružaju usluge razvoja softvera niske kvalitete ili neprofesionalne. Stoga se preporučuje ne žuriti pri zapošljavanju programera. Provedite više vremena na istraživanje kako biste se kasnije zaštitili od gubitaka.
Prije nego što krenete na put razvoja prilagođenog softvera, razmotrite gore navedene prednosti i nedostatke kako biste razumjeli što vaše poslovanje zahtijeva.

Proces razvoja softvera

Možete pronaći različite modele razvoja softvera, uključujući Spiralni model, Waterfall model i Agile softverski model. Među svim ovim modelima, agilni model je najpopularniji. Svaki model razvoja softvera ima specifičan pristup kako bi se osigurala uspješna isporuka proizvoda. Metode se mogu razlikovati; međutim, postoje neke faze koje svaki model uključuje.

Evo nekoliko potrebnih koraka koji pomažu firmama za razvoj softvera da postignu uspjeh:

 1. Sakupljanje početnih zahtjeva
  Tijekom početne faze prikupljanja zahtjeva, razvojna firma održava mnoge sastanke s klijentom kako bi prikupila sve zahtjeve projekta.

To je faza u kojoj dizajneri i programeri razumiju specifikacije projekta, ciljeve koje treba postići softverom, ko su korisnici softvera i kako klijenti žele da proizvod funkcionira. Prikupljanje svih tih informacija pomaže firmi za razvoj softvera shvatiti možete li se dobro slagati s njenim projektom.

 1. Analiza i planiranje zahtjeva
  Nakon prikupljanja zahtjeva, razvojna firma počinje ih analizirati kako bi razvila bazu softverskih aplikacija. Zato je analiza zahtjeva i planiranje najvažnija faza cjelokupnog procesa razvoja. Važno je pažljivo izvršiti analizu kako bi razvojna firma zadovoljila sve potrebe klijenata. U ovoj fazi, ciljevi klijenta se pretvaraju u plan tako da se dvije vizije mogu susresti.

Prije prelaska na sljedeću fazu, zahtjevi klijenta moraju biti dokumentovani i provjereni s obje strane. Zahtjevi klijenata zabilježeni su u dokumentu o specifikaciji softverskih zahtjeva (SRS) na temelju kojeg je proizvod dizajniran i razvijen. Planiranje zahtjeva također osigurava da neće biti nesporazuma.

 1. Vizualni i tehnički dizajn
  Nakon što firma shvati što mora izgraditi, moraju identificirati kako to učiniti. Svako softversko rješenje zahtijeva poseban pristup; stoga je projektiranje arhitekture sistema ključno za svaki projekt. Interni dizajn svih modula softvera naveden je u SRS dokumentu. Parametri koji se u ovoj fazi uzimaju u obzir su modularnost dizajna i procjena rizika.

Tijekom ove faze može se izraditi i vanjski dizajn. Rezultati ove faze uključuju žičane okvire, tehničku arhitekturu, dizajn baze podataka, zaslone visoke vjernosti, prototip marvel, korisničke priče i shemu baze podataka.

 1. Razvoj i implementacija
  Ova faza može biti najduža jer se stvarni proizvod razvija. Programeri počinju programirati softver, slijedeći dokument o specifikaciji softverskih zahtjeva te vizualni i tehnički dizajn. Ako su faze prije razvojne faze dovršene s velikom pažnjom na detalje, kodiranje se može postići neprimjetno.

Svaki razvojni tim obavlja razvojnu aktivnost iz različitog kuta ovisno o vrsti modela razvoja softvera. Većina firmi danas implementira Agile metodologiju koja uključuje iterativne sastanke zvane dnevni Scrum sastanci, tijekom kojih svaki član tima izvješćuje o napretku i problemima na svojim zadacima.

 1. Testiranje
  Testiranje se obično provodi nakon što je proizvod razvijen i spreman za puštanje u promet kako bi se pronašli i popravili nedostaci. Tijekom testiranja testeri provode različite vrste nefunkcionalnog i funkcionalnog testiranja. U fazi testiranja, testirane kritične značajke su:

Osnovne funkcije aplikacije.
Instalacija na lokaliziranim strojevima.
Kompatibilnost na različitim uređajima.
Unos teksta.
U slučaju da se otkrije greška, ona se popravlja i ponovno testira. Proces testiranja se nastavlja sve dok softver ne ispuni zahtjeve kvalitete. Softver treba testirati i razvojni tim i tim klijenta.

Slijede vrste tehnika testiranja softvera koje biste trebali implementirati da biste testirali kvalitetu vašeg prilagođenog softvera:

Funkcionalno testiranje
Funkcionalno testiranje je vrsta testiranja koja uključuje testiranje funkcionalnosti softverske aplikacije. Tijekom izvođenja funkcionalnih testova, morate testirati svaku funkcionalnost softvera. Morate vidjeti da li dobivate tražene rezultate ili ne.
Funkcionalni testovi mogu se raditi i ručno i s alatima za automatizaciju. Alati koji se mogu koristiti za funkcionalno testiranje su Selenium, soapUI, Watir i JUnit.

Različite vrste funkcionalnog testiranja uključuju:

Jedinično testiranje
Ispitivanje dima
Testiranje od kraja do kraja
Integracijsko testiranje
Ispitivanje prihvatljivosti
Regresijsko testiranje
Whitebox Testiranje
Testiranje sučelja
Testiranje crne kutije

Nefunkcionalno testiranje
Nefunkcionalno testiranje je testiranje nefunkcionalnih aspekata aplikacije, uključujući pouzdanost, upotrebljivost, sigurnost i performanse. Izvode se nakon funkcionalnih testova.
Nefunkcionalnim testiranjem možete u velikoj mjeri poboljšati kvalitetu svog softvera. Nefunkcionalno testiranje govori o tome koliko dobro softver radi i mnoge druge komponente.

Vrste nefunkcionalnog testiranja uključuju:

Testiranje performansi
Ispitivanje opterećenja
Failover Testiranje
Testiranje upotrebljivosti
Ispitivanje učinkovitosti
Testiranje lokalizacije
Sigurnosno testiranje
Ispitivanje pouzdanosti
Ispitivanje izdržljivosti

 1. Postavljanje i održavanje
  Softverska aplikacija se izdaje nakon što se temeljito testira. Ali neki ljudi nazivaju projekt “gotovim” nakon što je objavljen. Kada počnete koristiti softver, mogli biste naići na neke neočekivane probleme. Na temelju prioriteta problema, oni se mogu popraviti odmah ili poboljšati kasnije.

Kada je u pitanju implementacija softvera, morate odlučiti trebate li implementaciju u oblaku ili on-premise implementaciju.

Implementacija softvera on-premise znači da se softver nalazi na vlastitim poslužiteljima firme i zaštićen internim vatrozidom. Ranije je to bio jedini način integracije vanjskog softvera ili aplikacija s kodnom bazom tvrtke. To je korisno ako vaša organizacija zahtijeva potpunu kontrolu nad integracijama s vanjskom funkcionalnošću.

Međutim, s druge strane, implementacija softvera u oblaku znači izgradnju virtualnog računalnog okruženja. Implementacija temeljena na oblaku pruža organizacijama skalabilne i fleksibilne virtualne računalne resurse. Cloud platforme kao što su AWS, Azure, Google Cloud i druge platforme mogu se koristiti za implementaciju softvera u oblaku.

Održavanje je jedna od prednosti prilagođenih softverskih aplikacija jer razvojna tvrtka brine o vašem projektu i nakon izdavanja. Kao dio usluge održavanja, firma za razvoj softvera upravlja svim nadogradnjama i dodatnim funkcijama.

Koje su kvalitete na koje biste trebali obratiti pažnju u razvoju softvera po narudžbi?

Razvoj prilagođene softverske aplikacije nije lak zadatak. Stoga ljudi traže firme za razvoj softvera koje mogu precizno razumjeti njihove zahtjeve i isporučiti robustan i skalabilan softver. Ali razumijevanje kriterija nije samo dovoljno. Morate paziti na neke karakteristike i kvalitete koje vam mogu pomoći da pronađete pouzdanog partnera.

Evo nekih kvaliteta koje morate uzeti u obzir u timu za razvoj softvera po narudžbi:

Iskustvo i tehničke vještine
Tvrtka za razvoj softvera može se smatrati samo vodećom razvojnom firmom na temelju aplikacija koje su gradile i stope uspješnosti koju su firme postigle. Firme za razvoj softvera s jakim tehničkim i vodećim vještinama imat će dobar portfolio projekata. Firma s dubljim razumijevanjem najnovijih tehnologija i iskustvom u radu sa startupima i tvrtkama s liste Fortune 500 može proizvesti i isporučiti skalabilan proizvod.

Komunikacijske vještine
Snažne komunikacijske vještine ključne su za razumijevanje ciljeva i zahtjeva korisnika. Uz odgovarajuće komunikacijske vještine i znanje o projektu, tvrtka za razvoj softvera može pažljivo dizajnirati i razvijati softver koji može donijeti vrijednost njenom poslovanju. Komunikacija s klijentima s vremena na vrijeme neophodna je za dugoročan odnos s klijentima. Tvrtka za razvoj softvera koja koristi komunikacijske alate poslovne klase kao što je Zoom, Skype za tvrtke pomaže timovima da se učinkovito povežu s klijentima.

Jake poslovne vještine
Posjedovanje tehničkog i programskog jezika nije dovoljno. Tvrtka za razvoj softvera također mora imati jake poslovne vještine kako bi unaprijedila ideje i pretvorila ih u stvarnost. Provjera njihove pozadine prošlih projekata i referenci može vam dati bolju ideju o njihovom iskustvu u području razvoja custom software.

Struktura cijena
Prije nego što potpišete ugovor s bilo kojom tvrtkom za razvoj softvera, pobrinite se da vam ona pruži jasnu sliku troškova uključenih u sve faze razvoja softvera. Bolje je izbjegavati zapošljavanje tvrtke koja krije troškove.

Koje pogreške trebate izbjegavati pri izradi prilagođenog softvera?

Iako custom software može smanjiti troškove i poboljšati produktivnost, ima i neke nedostatke. Stoga, prije nego što uložite u razvoj softvera po narudžbi, trebali biste znati o uobičajenim zamkama koje treba izbjegavati.

Razvijanje pogrešnih značajki i neželjeno složenih rješenja
Kada ulažu u prilagođeni softver, svi se nadaju kako on može dodati vrijednost njihovom poslovanju. Kada razmišljate o izradi softvera na temelju svoje mašte, mogli biste skrenuti s kolosijeka i potrošiti mnogo novca na pogrešne funkcionalnosti. Bitno je omogućiti interakciju između proizvoda i krajnjih korisnika u ranim fazama razvoja kako bi se izbjegle skupe pogreške. Uz prototip se ljudi uključuju u sve faze razvoja i može pomoći u prenošenju njihove vizije. Razvoj prototipa prije razvoja može pomoći u vizualizaciji stvarnog proizvoda i odgovoriti na pitanja o značajkama ili funkcionalnostima.

Donošenje važnih odluka što je prije moguće
Odluke donesene u ranoj fazi projekta mogu biti rizične. Rane odluke mogu imati neizbježne i pogubne posljedice tijekom trajanja projekta. Ali to ne znači da uopće ne morate donositi odluke. Umjesto toga, prvo morate prikupiti zahtjeve vašeg proizvoda i odlučiti što treba učiniti da biste postigli cilj. Na primjer, odluke o značajkama i njihovom razvoju zajedno mogu osigurati isporuku potrebnih značajki i ostaviti manje prostora za promjene.

Ne pruža kriterije prihvaćanja za svaku značajku
Kriteriji prihvaćanja unaprijed su definirani zahtjevi koji moraju biti ispunjeni kako bi se zadatak razvoja softvera označio kao uspješan. Definira opseg, željene rezultate i kriterije testiranja za funkcionalnosti na kojima tim radi. Definiranje svih željenih ishoda prije početka razvoja pomaže u promicanju zajedničkog razumijevanja. Kriteriji prihvaćanja trebali bi biti razumljivi programerima. Kriteriji prihvaćanja trebali bi pružiti korisničku perspektivu i trebali bi biti sažeti i jasni.

Zaključak

Razvoj softvera po narudžbi ima brojne prednosti. Uz sve specijaliziranije firme i komplicirane interne sisteme prilagođeni softver postao je nužan za većinu firmi. Prilagođeno ne znači “skupo”. Iskorištavanje postojećeg rješenja i njegovo prilagođavanje novim značajkama može vam pomoći da dobijete višestruke prednosti prilagođavanja bez ogromnih troškova.

Više tekstova na temu Digitalnog marketinga, socijalnih mreža i web dizajna možete pronaći ovdje.