Apple teško pogađa Facebook

Apple i Facebook

Apple će predstaviti funkcije privatnosti ograničavajući mogućnost aplikacija za praćenje korisnika – ali iako promjenu pozdravljaju zagovornici privatnosti, Facebook inscenira totalnu uvredu najavljujući da će poslati vlastita obavještenja o prednosti praćenja.


Appleovo novo ažuriranje privatnosti pitaće sve korisnike žele li da ih se prati u različitim aplikacijama, sprečavajući treće strane poput Facebooka da prikupljaju podatke iz drugih aplikacija i koriste ih za izgradnju profila na pojedinačnim korisnicima za ciljano oglašavanje.


Ako korisnik na primjer stavi nešto u svoju košaricu na aplikaciji za kupovinu, Facebook može pristupiti tim podacima, a korisnici bi mogli vidjeti oglas za taj isti proizvod na Facebooku.


Nova obavještenja koja omogućavaju korisnicima da se isključe pojavit će se čim korisnici otvore ili preuzmu aplikaciju, čineći ih vidljivijima od trenutnog Appleovog sistema, koji zahtijeva da korisnici uđu u svoje postavke da bi napravili taj izbor.


Facebook je bio otvoren protiv promjene jer ona prijeti unosnom oglašivačkom poslu.U svom najžešćem protivljenju do sada, Facebook je rekao da će poslati vlastiti upit koji će se izravno suprotstaviti Appleovom, rekavši korisnicima da prikupljanje takvih podataka omogućava personalizirane oglase i podržava “mala preduzeća koja se oslanjaju na oglase da bi dosegla kupce”.


Facebook tvrdi da ako korisnici odustanu, neće vidjeti manje oglasa, oglasi će samo biti manje relevantni, a istovremeno će mala preduzeća izgubiti dio mogućnosti prikazivanja hiper ciljanih oglasa, prisiljavajući neke da povećaju cijene ili se obratite modelu pretplate.


KLJUČNA POZADINA
Facebook i Apple su na putu sudara otkako je Apple objavio najavu o transparentnosti praćenja aplikacija. Facebook je u nekoliko novina objavio oglase na cijeloj stranici izjavljujući da se “suprotstavlja Appleu za mala preduzeća”. Zuckerberg je rekao da je Apple sve više jedan od najvećih konkurenata društvene mreže.

Javite nam se za besplatnu procjenu Vašeg zahtjeva!